a TRX menő

Az ember, aki még életében nem sportolt – Kondi alapok kezdőknek

Ha sok-sok idő után a formabontás mellett döntesz, azaz rendbehoznád magad úgy, hogy közben ne szedje szanaszét a térded a betonon futás és még valamennyire szakértők kezei közé is akarsz kerülni, akkor valószínűleg a kondi felé veszed az irányt. Ha nem voltál azért, ha régen mentél le, azért kell felkészülnöd rá több tekintetben.

Fitnesz. Fitnesz. Fitnesz. Mindenhonnan ez folyik, nincs is vele baj, csak egyesek számára tényleg súlyzók tömkelegét jelenti egy konditerem, amikor először belépnek egy rekreációs helyre. Lehet, hogy ez a látogatás életedben először történik, amivel nincs is semmi baj, mert senki nem a kardiógépeken mászkálva született. Ha pedig már kardió gépek: ebbe a halmazba általában azok a fitnesz elemek tartoznak, amelyekkel kardió, azaz testzsírszázalék-csökkentő mozgást lehet végezni (pl. futógép, ellipszis tréner stb.) és momentán fogyni is.

Hogyan induljon neki, aki eddig nem sportolt?

Készíts össze mindent, amire szükséged lehet: mindenekelőtt vizet, egy kényelmes, ám nem túlságosan elnyűtt nadrágot, edzőpólót (a nők sportmelltartót), törölközőt, kényelmes sportcipőt és ha az ottani tisztálkodás mellett döntesz, akkor minden, a tusoláshoz szükséges kelléket is, persze papuccsal karöltve. Habár a jobb helyeken törölköző és folyékony szappan is jár.

Miben vidd?

Sporttáska, régi sulis táska, igazából bármi megteszi, csak legyen benne elég térfogat és számolj azzal, hogy a vizes ruháid bele fognak kerülni, ami a funkcionalitás szempontjából igen fontos szempont. A bevásárlós szatyor- és táska nem a legideálisabbak erre a célra.

Evés, ivás?

Ha nem akarod felrázni a gyomrod és inkább talpon nyomnád végig az edzést, akkor 1-2 órával mozgás előtt egyél. Vizet inni folyamatosan lehet, sőt kell is a kipárolgás miatt. Ami az alkoholt illeti: nem ajánlott egy-két sör után edzeni, hiszen romlik a reakcióidőd, lelassít, meg különben is, a két dolog ne kerüljön egy lapra. Ha például jógázni mész, ott előírás, hogy 2 órával a mozgás előtt ne egyél, hogy jól teljesíthess közben.

Kivel?

Attól függ! Van, aki szeret magában elmeditálni edzés közben, a közösség kizárásával vagy csupán annak szemlélésével, mások pont a közösségi élmény miatt mennek és két súlyemelés, óralátogatás között is élvezik, ha valaki ott van mellettük és beszélhetnek hozzá. Mi több, időt is lehet spórolni, ha baráti találkozó címmel ruházzuk fel az alkalmat.

Olvasd a fitletters.hu további cikkeit kondi témával kapcsolatban egy-két hasznos tanácsért:

lábnap: A lábnapot azok szkippelik, akiknek nem fontos a testük

étrend: Ne csak a fehérjeporoktól dagadjanak az izmaid – kőkemény izmok természetes fehérjékkel

újrakezdőknek: Elég az állandó henyélésből: így legyél fitt újra