Aktív tél, passzív tél?

Habár a napokban mintha ősz lenne, valójában még mindig a legzordabb évszakot koptatjuk. Sokakban felmerül a kérdés, gond-e az, ha télen kevesebb aktív szabadidős tevékenységhez van kedvük. Véleménycikkünk a témáról.

Az, hogy hatással van ránk a környezetünk, természetes dolog, beletartozik ebbe az időjárás is, az évszak, amiben épp élünk. Rövidebb nappalok, 0° körüli hőmérséklet, sötétébb színek még napközben is, már önmagában előidézhetik a nagyobb alvókát bennünk. Mennyit szabad ezeknek a hatásoknak engedni? Mennyire kell ez ellen harcolni?

 

Nos, mint több más életmódhoz kötődő témánál, az önismeret itt is a kulcs a megfejtéshez. Csak pár példát hozva, hogy közelebb kerüljünk a megfejtéshez. Ha nem szoktunk vacsorázni, de “kivételesen” úgy alakul, hogy három egymás utáni este is megtettük, a negyedik este, már a szervezet magától is kérni fogja azt a vacsorát. Másik példa, elmegyünk egy hétre nyaralni, ahol a hétköznapitól jelentősen eltérő életmódot folytatunk. Később kelünk, más mennyiséget fogyasztunk reggelire, vacsorára, más a napi aktivitási szintünk is. Furcsa, ha hazatérve szükségünk van néhány napra a visszaállás érdekében? Egyáltalán nem.

Nem azt akarom mondani, hogy a szervezetünk sokszor rossz jelzéseket ad nekünk, még véletlenül sem. Azt viszont igen, hogy vakon ne kövessük, mert a szokásokat ő is szereti és ahogy a jóra, a káros vagy kevéssé ideális szokásokra is rá tud állni hamar. Ha pedig az “ebédet mindig desszert kell kövesse” szokással élünk már hónapok óta, ez ha jó nekünk, ha nem, követelni fogja ő is.

 

Aktív és aktív között lehet különbség?

Olyan javaslat nem fog a cikkben elhangzani, hogy télen ne legyünk aktívak. Az sem, hogy minden egyes alkalommal, amikor a munkából hazatérve egy forró tea és egy film a kanapén jobban esne, mint lemenni a terembe, hallgassunk arra a bizonyos belső hangra. Az a vélemény viszont elhangzik, sőt le is írom, hogy lehet, hogy egészségtudatos, rendszeres testmozgást végző emberként, az év vidámabb évszakjaiban jelen lévő heti négy alkalom, télen csak kettő.

A hozzáállás ugyan sokat hozzátehet mindkét oldalhoz, de azt, hogy van egy bizonyos fajta működésünk, azt felesleges és tán butaság is figyelmen kívül hagynunk. Fejleszteni, alakítani sokszor áldásos, de van, amit megváltoztatni nem feltétlenül kell. Mindennek az alapja, továbbra is, az önismeret.

Mind mások vagyunk, ezt jegyezzük meg végre!

Ami kimondottan mozgatta részemről ennek a témának az átgondolását, az az volt, hogy míg nyáron kimondottan rossz érzetet kelt bennem, ha a heti két futás, egy egyéb mozgásforma és egy hétvégi nagy séta nincsen meg, itt december-január idején a heti kettő edzés megléte bőven kielégítő és kimondottan nagy erőfeszítésekbe ütközik ennél többnek a beillesztése számomra. És pont attól szép ez az egész, hogy valakinél lehet, hogy egyáltalán nem helytálló az inaktívabb téli évszak.

Lehetne itt kutatások eredményeit közölni, most ezt nem teszem meg. Nem is kell a véleményemet osztani, ami most a saját és a sűrű közvélemény-kutatásaim közepette született meg.

Ha már annyit elért az írás, hogy ne érezd magad gyengének azért, mert télen többet szeretsz otthon lenni, megérte. Ha más módon kapcsolódtál ki az utóbbi időkben, mint ahogyan júliusban szoktál és ezt jó érzés volt felismerni, megérte. Ha rugalmasabban kezeled innentől magadat, mert azt látod, másnak is van hozzád hasonló tapasztalata, megérte.

Azonban, ha te is rozmár-típus vagy, mint a mi Cilink, olvasd el a tippjeit és nyomás ki a hóra, – amíg az nincs – addig, csak simán ki! Mert, ha téged, csak a megfelelő öltözék hiánya hátráltat abban, hogy ne kinn sportolj, akkor neked kinn a helyed!

Hogy a válaszok se maradjanak el, a minket érő hatások ellen nem érdemes harcolni, de kezelni kell őket. Ha kapóra jön a zord évszak arra, hogy ne használd a tested kapacitásait, gratulálunk, te nyertél egy újabb kifogást! Ha pedig a megoldást keresed arra, hogyan hozd ki magadból fizikálisan a legtöbbet télen, csak figyelj oda magadra jobban. Feltöltött a negyedik edzésed is a héten? Akkor így tovább folytasd! Kimerültebb lettél a pénteki edzést követően, mint ahogy kezdéskor érezted magad? Válaszold meg te a kérdést!

Oszd meg mással is, köszi!