Míg a háromnapos diéta tönkre nem tesz

Ha meghallom a diéta szót, ösztönösen kizárom a fejemből azokat a gondolatokat, amiket ébreszt(ene) bennem. Ez tavasszal, nyár derekán elég sokszor történik meg velem, és tudatalatti kapálózást vált ki belőlem.

A diéta kötelezettség, szabályok tömkelege, amiknek ugyan lesz eredménye, de ki tudja meddig és milyen áron. Sportszerető és évek óta sporttal kapcsolatban álló emberként még mindig nem hiszek abban, hogy jó dolog lenne kerítések, elvárások és a mások kinézete közötti háromszögben mozogni, ha az egészséges életmód a célunk. Életemben két alkalommal próbálkoztam a diétázással, aminek két kimentele volt: számoltam az eltelt perceket és idővel katatónná váltam, kifordultam önmagamból. Én ezt nem kérem, köszi! 😉 Azonban a mai napig sokféle diéta típussal találkozom a neten, vagy hallok róluk a barátaimtól, ezért most összeszedtem párat, amikről laikusként leírom a véleményem. Ki tudja, talán időközben még a kedvem is megjön valamelyikhez.

 

Fit for Life-diéta

Miről szól?

Harvey és Marilyn Diamond az 1980-as években úgy gondolták, hogy néhány étel egyidejű fogyasztása emésztési problémákat okozhat. A diéta lényege pont az, hogy ne keveredjenek a táplálékok: a nap eleji (kizárólag) gyümölcsök méregtelenítenek, az ebéd tetszőleges. Egy étkezés mindenképp szénhidrátból (pl. gabona, borsó), egy pedig zöldségből és fehérjéből kell, hogy álljon; a szénhidrátokat nem lehet összekeverni a zöldségekkel. A diéta nem tudományosan elismert, így akár vitaminhiányt is okozhat. Gyomorsav problémák esetén egyenesen tilos alkalmazni.

Kipróbálnám?

Az elv maga szimpatikus, de a vitaminhiány, valamint a reggelire engedélyezett kizárólagos gyümölcsfogyasztás eléggé aggasztóan hangzik – tekintve, hogy szellemi munkát végzek, az agyamnak pörögnie kell –, úgyhogy, ez nem az én utam.

 

Háromnapos-diéta

Miről szól?

A név kötelez, ez esetben is: a három napig tartó diétát két szabadnap követi, majd újra kezdődik. Az első nap cukor nélküli kávéval indul, ami után főtt tojást, egy szelet pirítóst és fél banánt lehet megenni. Az ebéd túróból, tonhalból és 8 rozskekszből áll. A vacsora két marhaszelet, egy csészényi brokkoli, fél csésze tea, fél banán és fél adag vanília jégkrém (tessék???). Ezt a metódust kell három napon keresztül tartani.

Kipróbálnám?

Eléggé úgy hangzik, mint egy koplalós, mindenből egy kicsit étrend, ahol még a Magnum gyártóknak is kedveznek. A cukor része nem világos számomra, amikor cukor nélküli kávéval indul a nap. Egyelőre nem varattatott még meg az a (fürdő)ruha, vagy született meg az a férfi, akinek a kedvéért én ezt bevállalnám.

A háromnapos diéta egyik fontos eleme.

 

Hollywood-diéta

Miről szól?

A diéta Hollywoodból indult, ezért kapta hűségesen ezt a nevet. Kétnapos csodakúráról van szó, amely 2,5-5 kg fogyást eredményez. A diéta alatt nem fogyasztható kávé, tea, alkohol és a cigaretta sem megengedett. Ehelyett kizárólag gyümölcsleveket ihatunk. A diéta nagyon alacsony kalóriabevitelt jelent, ezért sokszor gyengeséggal, fáradtsággal járhat. Hátulütője, hogy a legtöbb esetben a leadott kilók hirtelen “visszajönnek”.

Kipróbálnám?

SOHA.

 

Zöldséglé-kúra

Miről szól?

Ez egy rendkívül kalóriaszegény folyamat, ahol nem túl széles a tápláléklehetőségek száma. Beszélünk itt friss zöldségekről, gyümölcsökről, krumpliról, halról, rizsről és teljes kiőrlésű gabonafélékről. Összességében azonban csak 800-1000 kalóriát viszel be a szervezetedbe, ami igencsak kevés.

Kipróbálnám?

Két perc után sírva fakadnék és inkább ennék valami szilárd ételt. De ha mégis áthidalok egy napot, nem gondolnám, hogy ilyen alacsony kalóriabevitel után a testem ne kezdene el vészkiáltásokat küldeni nekem éjjel, hogy nyissam ki a hűtőt és nyammogjak valamit. Csak csöndben mondom, hogy ennyi kalória elfogyasztása mellett biztosan nem sportolnék jó szívvel.

Én megpróbáltam, le is pörgettem magamban őket, de nem kaptam kedvet a diétához, pedig adtam neki esélyt. Maradok inkább a kevesebb adagnál a heti 4-5 alkalmas edzésnél a saját és a magam testi épsége érdekében.

Az egészséges étrend mellett fontos a sport is. A témáról már több cikket is írtunk, a legtöbben magadra ismerhetsz: helyzetek, tippek, megoldások.