Amikből nem vétek, ha sokat eszel – ezek a legértékesebb gabonák

Gabonára igenis szüksége van a szervezetnek, csak nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Vannak köztük olyanok, amelyeket még az orvos is receptre írna fel, annyira jótékonyan hat egészségünkre.

Gluténmentes csemege: a köles

A köles évszázadok óta az európai emberek egyik fő gabonája volt, ám egy időre méltatlanul a háttérbe szorult. Ismételt térhódítása nem véletlen, hiszen az egyik legegészségesebb rizshelyettesítő köret a kölesből készíthető. A nagy húsfogyasztóknak azért ajánlott sokat enni belőle, mert kiemelkedő a lúgosító hatása. Könnyen emészthető, és a letapadt salakanyagokat is eltávolítja a bélrendszer faláról. Sőt, még a csontképzésben is jelentős szerepet játszik.

A vitaminbomba hajdina

A hajdina manapság reformételnek számít, pedig régen kifejezetten a szegény családok étke volt. Rengeteg rostot, kálciumot, káliumot, magnéziumot, B-vitamint, C- és E-vitamint tartalmaz. Szintén a rizshez hasonló étel, helyette használható köretként, kásaként, de salátákhoz, krémlevesekhez is kiváló. Védi a szívet és az érrendszert, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást. 

Amaránt, a fantasztikus

Az amaránt sem éppen újkeletű növény, bár Európában csak néhány évtizede terjedt el. Az utóbbi néhány évben lett igazán felkapott hazánkban, hiszen a növény az egészséges életmód egyik nagyon fontos “álgabonája”. Gazdag rost- és vitaminforrás, érelmeszesedés ellen hatékony gyógyír, gátolja a rákos sejtek kialakulását, de az izomépítésben és regenerálásban is fontos szerepet játszik. Az amarántból készített pirított, puffasztott, pattogatott, extrudált termékeket keverheted a reggelidbe: zabkásába, joghurtba és müzlibe is. Őrölt változatából kását, krémlevest lehet készíteni, lisztjéből pedig kenyeret, sütit, tésztákat.

Rozs, az egészséges gabona

Aki fontosnak tartja az egészséges táplálkozást, viszont nem tud lemondani a friss kenyér és a pékáruk ízéről, annak érdemes rozsból készült termékeket választania. Azok a sütemények, péksütemények ugyanis, amelyeknek ez a gabona az alapanyaga, kísértetiesen emlékeztetnek mind ízében, mind állagában a fehér kenyérből készült termékekre, mégis sokkal egészségesebb kiadásban. A rozs ugyanis orvosolja a székrekedést, és számos más bélrendszeri problémát, csökkenti a koleszterinszintet, mindemellett tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Ha még többet akarsz megtudni a táplálkozásról és a diétákról, olvasgasd bátran a fitletters.hu oldalát.

Szerző: Márkus Adrienn