Konditársulás vagy remete tréning – Melyik a te műfajod?

Edzeni, de hogyan? A tréning jó lehet egyedül, kikapcsolt külvilággal, vagy választhatunk akár edzőpartnert is, hiszen, mint tudjuk, párosan szép az élet. Érvek az edzőtársak mellett és persze ellen.

(Vissza)húzó erő

Végre rászántad magad a rendszeres edzésre, de úgy érzed, szükséged van egy társra, aki veled tart a bombaformáért folytatott hősies küzdelmedben? Vagy inkább a lelki támogatás fontos számodra? Bármi is legyen az oka, sokan edzenek partnerrel. Természetesen ennek megvan a jó, és a rossz oldala is. Egy társ sokat segíthet, ha éppen nehéz napunk van, és a hátunk közepére sem kívánjuk az edzést. Egy-két bátorító szó, a partner lelkesedése számunkra is meghozhatja a lendületet. Persze előfordulhat, hogy neked kell megváltani a társad világát, és meggyőzni róla, hogy márpedig aznap sem marad ki az edzés. Ha megfelelően egymásra tudtok hangolódni, nincs az a szerelmi bánat vagy élet hozta nehézség, ami az utatokba állhatna.

A dumagép

A partner kiválasztása alapos odafigyelést igényel, ezen a téren is. Mindenképpen tartsd szem előtt a saját célod, hiszen az edzőtárs azért van, hogy támogasson, ne pedig hátráltasson. Sokszor láthatunk együtt edző nőket, akik felpattannak az ellipszis gépre és megkezdik a heti traccspartit, legalábbis egy részét. Mi ezzel a gond? Dacára annak, hogy valószínűleg épp halaszthatatlan megbeszélnivalójuk van, ennek mégsem itt van a helye. Az edzés a koncentrációról, a kikapcsolódásról szóljon, ne a másik magánéleti drámáiról. Mit tehetsz? Keress csendes társat, aki biztosan nem fog edzés közben szórakoztatni, de fontos, hogy te se ess abba a hiába, hogy érdemi edzés helyett csak a szádat jártatod.

Kondizni jó dolog. Kondizni kell.

Versenyszellem

Mi emberek valamilyen felfoghatatlan oknál fogva a versengésre lettünk bekódolva. Mindig jobbat, szebbet és többet szeretnénk. A konditeremben sincs ez másként. Valljuk be, mindannyian szeretünk terepszemlét tartani, mielőtt elfoglaljuk a saját helyünket. Teljesen megszokott jelenség, hogy másokhoz mérjük magunkat, a teljesítményünket. Ezzel nincs is semmi gond, egészen addig, amíg ez motiválóan hat ránk. Ha egy nálad fejlettebb, gyakorlottabb partnert választasz az edzéshez, azzal máris növelted a saját teljesítményedet. Hogy lehet ez? A válasz nagyon egyszerű: ez a versenyszellem.

Szerelmes szettek

Szuper dolog, amikor két edzeni szerető lélek egymásra talál. Azonban sok esetben jobb, ha inkább a konditermen kívül történik mindez. Persze lehet romantikus, hogy még edzeni is együtt jár a gerlepár, de ebből általában nem születik hasznos edzés. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzel rá, hogy a szerelmeddel eddz, akkor legalább arra érdemes odafigyelned, hogy a puszik és csókok száma ne haladja meg az általad végzett gyakorlat ismétlésszámait.

(Test)építő kritika

Egy edzőtárs jelenléte a motiváción és a szenvedésben való osztozáson túl abból a szempontból is hasznos lehet, hogy ő kívülről lát téged, és észrevesz olyan hibá(ka)t, ami(ke)t te nem. Persze mindezt úgy, hogy van már némi tapasztalata és nem szeretné például fekvenyomásra használni a lábtoló gépet. Fontos az is, hogy hallgass rá, és megfogadd, amit mond, hiszen saját magadtól nem túl valószínű, hogy építő kritikát kaphatsz. Ugyanez igaz fordítva is: te szintén sokat segíthetsz a társadnak azzal, hogy rávilágítasz a gyengeségeire, így együtt, egymást támogatva haladhattok a kitűzött cél felé.

A konditeremben elég nagy élet zajlik és elég sokféle emberrel is találkozhatsz, az előző cikkemben őket vettem górcső alá, kissé görbetükrösen. 😉 Ha tetszett a cikk, ne habozz megosztani. Máshogy látod, van véleményed a témáról? Írd meg nekünk!