Hidratálás vízzel – szénsavasat avagy menteset fogyasszunk?

A régi ökölszabályt követve minimum nyolc pohár vizet javasolt minden egyes nap meginni,-vagy még akár ennél is többet néhány szakértő szerint. Ez néhanapján ijesztő feladatnak tűnhet, ám figyelj: ezt nem mind vízből kell meginnod! Nagyságrendileg a napi folyadékbevitelnek a 20 százaléka szilárd táplálékból származik, főként gyümölcsből és zöldségből.

Nagyon fontos, hogy elegendő vizet igyunk, pláne nyáron, ám léteznek olyan hidratáló hatású ételek, melyeknek kb. 90 százaléka víz, mint a zöld paprika, spenót, görögdinnye vagy éppen az eper. Ezekkel is csillapíthatsz olykor a szomjadon.

Jó hír, hogy a szénsavas víz (beleértve az ízesített verziót), -ami valljuk be sokszor életmentő, amikor megunjuk a sima víz ízét-, ugyanolyan hidratáló, mint a mentes víz.

Ha mindezt elég tudnod, akkor nyugodtan, állj le itt az olvasással. Ha érdekelne az is, hogy miért van ez így, jöjjön egy kis magyarázat.

A víz és a buborékok

A szénsavas víz szén-dioxidot tartalmaz, -vagy természetesen vagy hozzáadva- ez eredményezi a szénsavat- magyarázza a dietetikus.

Attól még, hogy az ital szénsavas, elenyésző a hatása ennek arra, hogy mekkora hidratáló hatással bír, a szakértő szerint. A vízfogyasztást követő testi válaszra kis hatása van csak a szénsav jelenlétének. Tudjuk, hogy a gáz nagy része a gyomorban jelenik meg. A szénsav megemelkedett szintje befolyásolhatja azt, hogy az ital milyen gyorsan ürül ki a gyomorból, szívódik fel aztán a vékonybélből, majd ürül ki a testből. Mindezek a hatások azonban elenyészőek.

Mivel a víznek és a szénsavas víznek ugyanaz a fő alkotója, ugyanolyan mértékben hidratálóak. Azonban a szénsav befolyásolhatja azt, hogy mennyit tudunk belőle meginni. Néhány ember a szénsav vagy az ízesítés hatására többet iszik, mások viszont telítettnek érzik magukat tőle és pont hogy kevesebbet.

Néhány egyéb összetevője a szénsavas italoknak, eltekintve a szénsavtól befolyásolhatja a hidratáció mértékét. Például a cukorral, egyéb tápanyagokkal vagy elektrolitokkal dúsított vizek hidratálóbbak, mint a sima víz vagy a sima szénsavas víz. Nagy mennyiségű zsír vagy szénhidrát hozzáadása ( úgy, mint a természetes cukrok a narancs juice-ban vagy a zsír a tejben) lassítják a kiürülést a gyomorból. Ráadásul a nátrium úgy viselkedik az italokban, mint a szivacs. A lehető legtöbb vizet magába szívja. A kálium hatásai kevésbé ismertek a nátriumhoz képest, de néhány vizsgálat már bizonyította, hogy a kálium is vízvisszatartást idéz elő a testben.

Kivételek mindig vannak

A sportolók, akik sokat izzadnak, jobban teszik, ha egy kicsit édesítik vagy elektrolitokkal dúsítják az italukat, de jobb, ha elkerülik a szénsavas verziót.

Sportmozgás alatt a sima víz, ami a legjobb. A karbonát felfúvódást okozhat a mozgás alatt és előidézheti azt, hogy a sportoló kevesebbet igyon. A szénsavmentes víz a legjobb az emésztőszervi műtétből lábadozóknak is vagy azoknak a betegnek, akik hamarabb érzik telinek magukat a kelleténél.

Eredeti angol írás
https://edition.cnn.com/2018/07/19/health/sparkling-water-hydration-drayer/index.html

Ha tetszett a cikk mindenképp oszd meg!