Ha zenét hallgatunk, könnyebb lehet a fogyás

Bárhogy is alakuljon: ha csak fel-alá járkálok a lakásban, készülődöm, főzök, vagy edzem, mindig szükségem van arra, hogy zenét hallgassak közben. Más különben nyűgös leszek, ha a pulzusomon kívül nincs egy lüktető alapütem, lehet nekem ezért könnyebb a fogyás.

Ha nincs zene, számomra már nem is jó az edzés. Még a legmotiváltabb embernek is jól esik, ha egy Fatboy Slim zene szövegéből kihallja a push the tempo részt. Amellett, hogy a zene motiváló, még akár gyógyszer is lehet, legalábbis egy amerikai tanulmány szerint. A tanulmány során világ különböző részein élő emberek zenehallgatási szokását vizsgálták meg, a különböző kultúrákból összesen 30 családot vettek górcső alá. Első körben egy hétig nem hallgathattak zenét, azonban az azt követő hét napban bármikor. Sok embernek aki edz, annak valószínűleg a célja a fogyás.

A zene minden értelemben hat ránk

Az eredmények alapján a mentális egészségükre a zene igen jó hatással volt, ugyanis 25 százalékkal jobban érezték magukat a dallamoktól résztvevők, mint az anélküli héten. Sőt, a stresszcsökkenés 15 százalékos arányban mutatkozott meg az alanyoknál. Emellett a résztvevők fizikuma is jobb lett a zenehallgatás miatt! „Arra lettünk figyelmesek, hogy az emberek aktívabbá váltak otthon a zenehallgatás hetén. A vizsgálati alanyok lépéseinek száma átlagosan 2 százalékkal nőtt, a napi kalóriák égetése pedig 3 százalékkal emelkedett” – írja a tanulmány szerzője.

Mint tudjuk, ha eleget mozgunk, főleg ha futunk, akár a memóriánk is javulhat.  Hogyan spannold fel magadat az edzésre akkor is, ha épp hideg, nyirkos, havas idő van? Akár a fitletters saját, széles zenei palettájú Spotify-listájával, amelyet a szerkesztőség tagjai válogattak össze számodra. Ha pedig videóra van szükséged a mentális tuninghoz, kattints ide, egy még hosszabb mentális felkészítésért pedig ide.