edzés

3 kérdés, amiket rendszeresen felteszünk az edzéssel kapcsolatban

Elindulnál edzeni, de nem tudod, hogy ehetsz-e előtte, vagy egyáltalán mire gyúrjál? Sok a kérdés? Akkor ez a cikk neked szól.

1. kérdés: Egyek-e edzés előtt?

Közhiedelem: üres gyomorral több zsírt égetünk.

Valóság: lehet úgy is mozogni, de érdemes nagyságrendileg 150 kalóriát bevinni egy-két órával az edzés előtt, hogy a test bírja az erősebb terhelést is.

Azok közé tartozol, akik egy-egy edzésen éhgyomorral kényszerítették magukat, hogy teljesítsenek, mondván, így jobban ég az zsír? Ösztönösen jól cselekedtél, legalábbis az International Journal of Sports Nutrition és az Exercise Metabolism legújabb kutatásai szerint; az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a reggeli előtt 36 percig futottak a futópadon, szignifikánsan magasabb zsírt égettek 24 órán keresztül, mint azok, akik az edzés után ettek. Fontos momentum, hogy mindkét vizsgált csoport tagjai ugyanannyi kalóriát fogyasztottak a nap folyamán.

Ugyanakkor a Journal of Strength and Conditioning című folyóiratban azt taglalták, hogy az üres gyomornak nincsenek olyan előnyei, amik közvetlen összefüggésben állnának a hatékony zsírégetéssel. Nancy Clark táplálkozási szakember szerint a testnek edzés előtt a legideálisabb egy banán és egy fél csésze alacsony zsírtartalmú, natúr joghurt.

2.kérdés: Mikor a legjobb hasra edzeni?

Közhiedelem: minden második edzésen.

Valóság: a core izmoknak folyamatosan szükségük van erősítésre.

A core izmoknak nagy szerepük van, pontosabban 70%-ban felelnek azért, hogy a tested alsófelét stabilizálják, ezt állítja Joe Dowdell, a new york-i Peak Performance edzőterem edzője. “A hasfalakat erősítő gyakorlatok nem csak javítják a teljesítményt, de csökkentik a sérülés veszélyét” – állítja Stuart McGill PhD, a Waterloo Egyetem gerinc biomechanika professzora.

3. kérdés: Hány pihenőnapra van szükségem edzés után?

Közhidelem: várj 48 órát, hogy visszarázódjon a szervezeted a valóságba.

Valóság: ha keményen edzettél, szükséged lehet egy extra napra.

Rengeteg alkalommal hallhattál arról, hogy legalább egy teljes napnak el kell telnie két edzés között ahhoz, hogy az izmaid regenerálódjanak. Egy brazil tanulmány szerint azok, akik megerőltető – főként karerősítő – edzést végeztek, azoknak szükségük volt 72 óra pihenésre is. Wayne Westcott, a Quincy College gyakorlati tudósa szerint, ha következőleg túl hamar lesznek igénybevéve az izmok, az akár sérülésveszélyes is lehet. Az izmokat pihentető napokon aktív kardió esetén ugyanúgy zsírégetés történik, miközben az izmok újjáépülnek.

Elég a punnyadásból, fogadd meg tippjeinket, hogy újra aktív lehess. Ha pedig napi 16 percet áldozol magadra, és megcsinálod ezeket a gyakorlatokat, annak korán meglesz az eredménye.