Futni jó

Ha futunk, sokkal több mindenre fogunk emlékezni

Futni jó, futni mindenki tud, hiszen nem kell hozzá különösebb tudás, csak kitartás, és tulajdonképpen onnantól csak menni kell - elméletben.

Legtöbben az életmódváltást is automatikusan a futás és a kondi kombójával kezdik el. Azonban ezzel két gond van: sokan nem tudják a helyes technikát – az általános iskolai Cooper-futásokon inkább harcoltunk az életünkért – és nem megfelelő cipőben vesznek a nyakukba első alkalommal 5 km-t, vagy annál kevesebbet. Hogy ezt fokozzuk: sokaknak már rejtett problémáik miatt sem tesz jót ezt a mozgás – állítja a fitletters egyik edzője, Kuris Nikolett.

“Az ízületi fájdalmak, betegségek esetében például kimondottan kizáró ok a rázkódással járó sport, hiszen a gerinc és a csípő is terhelést kap. Az óvatos és egyenes ‘joggolás’ jelentős túlsúly vagy keresztszalag hiányában a maximális terhelhetőségi szint, de bármilyen gyulladásos állapot, láz is kizáró tényező lehet” – mondja Nikolett. Szóval ha konzultáltunk az orvosunkkal, netán még laborvizsgálatot végeztetünk, tisztában vagyunk a testi adottságainkkal, akkor indulhat is a történet.

futni jó
A futás sokkal inkább hatással van ránk, mint elsőre hinnénk.

A futás a memóriánkat is pörgeti

A sport nem csak a stresszt vezeti le, de meditatív állapotba is hozhat minket: kitisztítja az elmét vagy épp ellenkezőleg, kreatívvá tesz minket; nem egy sikeres embertől hallhattuk már, hogy a jó ötletei legtöbbször futás közben születtek. A sciencedaily.com oldalon megjelent, 2016-os kutatás szerint a futás a memóriánkra még nagyobb hatással bír, mint gondolnánk.

Egy osztrák kísérletben vizsgálták meg, hogy a testmozgás hatására mennyire marad hatékony a memória. A kutatás során a vizsgaidőszakuk közepén vagy túlterhelt munkaperiódusaikban lévő 16-29 éves férfiakat vettek górcső alá. Dr. Harald Kindermann, a kutatás vezetője szerette volna bemutatni, hogy a passzív mozgás (főleg a számítógép előtt ülés) mennyire hat ki a memóriára. A kutatás során a három csoportra osztott résztvevőknek memorizálandó feladatokat adtak: német-török szópárokat, városi részleteket és egyéb információkat kellett megtanulniuk.

Az egyik csoport ezt követően erőszakos számítógépes játékokkal játszott, a másik tagjai futottak, míg a harmadik részvevői csak eltöltötték valamivel az időt. A kutatók a tevékenységek után mindig ellenőrizték, hogy a résztvevő férfiak utólag mennyire emlékeztek a kapott információkra.

Az eredmények szerint a futók teljesítettek a legjobban, a harmadik csoport végzett a középmezőnyben és a számítógépes játékkal játszók emlékeztek legkevésbé.

Ez csak egy eset és végeredmény a sok közül, de ha egy kis mozgással könnyebbé tehetjük a mindennapjainkat, valamint a szellemi egészségünket is megőrizhetjük, akkor nincs mire várnunk!