Fekvőtámasz kezdőknek és haladóknak

A fekvőtámasz az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb szabad testsúlyos gyakorlat, sőt külön fekvőtámasz edzéstervek is léteznek. Hatalmas előnye, hogy akárhol, akármikor elvégezhető. Kezdőknek létezik "csaló" verzió, amivel fel lehet hozni az izomzatot, hogy a szabályos fekvőtámaszok végrehajtása se jelentsen gondot.

A fekvőtámasz az egyik legrégebben alkalmazott testedzési módszer. Bár elsődlegesen a mell izmainak fejlesztésére szolgál, rengeteg változata létezik, melyekkel a vállakat, a tricepszet, sőt a hasizmunkat, hátunkat is tudjuk edzeni.

Sokan azért nem kezdenek bele, mert egy gyakorlatot sem tudnak szabályosan végrehajtani. Pedig léteznek könnyített változatok, melyek pont azt a célt szolgálják, hogy megerősítsük az izmainkat, amik a szabályos gyakorlat végrehajtáshoz szükségesek.

Túlsúlyosak szintén azonnal és halmozottan szembesülnek a problémával, amit a szabad testsúlyos edzéseknél mindig megtapasztalnak: A túlsúly miatt számukra sokkal nehezebb a gyakorlat végrehajtása. Fordítsuk inkább ezt az előnyünkre! Minden egyes elvégzett gyakorlat sokkal hatékonyabban építi az izomzatunkat és hatékonyabban égeti a zsírt, mint azoknál, akik könnyebbek. Csak elkezdeni lesz nehéz, ha a könnyített változatokat szabályosan meg tudod csinálni, nagyon gyors lesz a fejlődés.

Fekvőtámasz kezdő edzésterv

Minden nap csinálj két szériát, de növeld az ismétlések számát. Kezdheted a könnyített verziókból azzal, amivel még meg tudod csinálni az ismétléseket, az ismétlések között tarts kb. 30 mp pihenőt. Mivel nincsenek pihenőnapok, ez nem a tudományos verzió, csak arra, jó, hogy hozzászoktasd magad a fekvőtámaszhoz. a végső cél, hogy gond nélkül bármikor meg tudj csinálni 2×20 szabályos fekvőtámaszt. Ha ez már megy, lehet komolyabb edzésterven gondolkodni.

Első hét

Hétfő: 2×5
Kedd 2×6
Szerda: 2×7
Csütörtök: 2×8
Péntek: 2×9
Szombat: 2×10
Vasárnap: pihenő

Második hét

Hétfő: 2×15
Kedd 2×16
Szerda: 2×17
Csütörtök: 2×18
Péntek: 2×19
Szombat: 2×20
Vasárnap: pihenő

Ha ez megvan és a könnyített verzióval kezdted, akkor válts egyel nehezebb fokozatra és kezd elölről. Ha már megy a szabályos 2×20 érdemes minden nap ennyit lenyomni általános karbantartás gyanánt.

Fekvőtámasz variációk

Fekvőtámasz hagyományos
Az alapverzióban dolgozik a mellizom, a váll, és a tricepsz.
Fekvőtámasz szélesen
Főként a mellizmokat dolgoztatjuk meg.
Spártai fekvőtámasz
Mell, váll, tricepsz, de a váltogatás miatt keményebb terhelést kapnak az izmok, mint a hagyományos verzióban.

Fekvőtámasz kezdőknek

A mellékelt videón látható, hogyan lehet eljutni teljesen kezdő szintről egészen addig, amíg már nem jelent nehézséget a szabályos végrehajtás. Elkezdhetjük a falnak dőlve, később egy padon, széken, asztalon, vagy akár az ágy szélén támaszkodva. Figyeljünk oda a helyes végrehajtásra és próbáljunk meg legalább 20 ismétlésig elmenni, mielőtt nehezítünk.

Fekvőtámasz haladóknak

Ha már nem jelent kihívást a 20-30 fekvőtámasz szabályos végrehajtása, elkezdhetünk különböző variációkat. Ezek egyrészt feldobhatják a napi rutint, másrészt eltérő terhelést, és különböző izomcsoportokat mozgatnak meg. A bemutatott gyakorlatok előtt mindenképpen végezzünk el bemelegítést és figyeljünk oda fokozottan, ne szerezzünk sérüléseket.

A cikk forrása: https://fitnessfiesta.hu