Étrendek szigorú edzői szemmel: a paleolit táplálkozás

Mindennapjainkat áthatják a különböző, új táplálkozási módok - és elvek. Nagyon sok jó lehetőséget kínálnak, és ha megtanuljuk őket nem szentírásnak, hanem irányadónak tekinteni, óriási lépést teszünk egészségünk felé.

Induljunk az alapoktól

Különböző oldalakon, széles rátán találkozhatunk ennek a táplálkozási rendszernek a leírásával és meghatározásával. Nagyon fontosnak tartom már az elején hangsúlyozni, hogy legalább kettő, de inkább három forrásból tájékozódjunk, mindig. Szépen meg lehet fogni ennek a táplálkozási formának a lényegét laikusként is, de mivel szélsőségeket foglal magában táplálék szelekció tekintetében, keressük az orvosi, dietetikusi, valamint a sportszakemberi oldalról tett megközelítéseket.

Személy szerint én magam is sokáig, nagyon éles kritikával álltam a paleolit táplálkozással szemben. Ennek oka főként az volt, hogy olvastam számtalan, számomra nagyon helytelen indoklást arról, hogy miért kell így táplálkoznunk és miért ez az étrend a kulcsa az egészségünknek. A paleolitikumban (őskőkorszakban) élt őseink táplálkozása az, amelyhez vissza kell térnünk és akkor mentesülünk minden féle-fajta civilizációs megbetegedéstől. Habár én magam is jellemzően teszek sarkos kijelentéseket, a véleményemmel ellentétes meghatározások első hallásra óriási ellenszenvet váltanak ki belőlem.

A paleolit étrend rövid leírása

A paleolit korabeli táplálkozás több fehérjét, kevesebb szénhidrátot és nagyságrendileg hasonló mennyiségű zsírt tartalmazott, mint a mai nyugati táplálkozás. Paleósként nem fogyasztunk olyan gabonákat, mint búza, rozs, árpa, zab glutén-, illetve magas szénhidráttartalmuk miatt. A hüvelyeseket a lektin miatt, illetve a tejtermékeket – a laktóz és a marhainzulin tartamukból kifolyólag – szintén hanyagoljuk. Ezen felül krumplit, kukoricát és szóját sem eszi egy paleós – utóbbit a szaponin tartalma miatt. 

Az étrendünknek nem kell csupán tiltólistákból állnia.

Szerintem

Az egész paleo-biznisszel nekem igazán az a kerettörténet, ami sok leírásnál félresiklik. Nem láttam egyik oldalon sem leírva (talán én nem vagyok elég alapos), hogy paleósként az őseink életmódjához igazodva eldobjuk a mobiltelefont és elkezdünk kevesebbet dolgozni. A háztartási elektronika nagy részétől nem tudjuk mentesíteni magunkat, és közlekedésre ritkábban használjuk a két lábunkat, mint a neandervölgyiek. Gyanítom, mindezeket sokan nem vállalják mellé.

Nem szigorú megmondó akarok lenni, csak gondolkodásra invitálni. Tény, hogy túl sok cukrot, finomított szénhidrátot eszünk, és az is, hogy több fehérjét kéne az étrendünkbe iktatni. Viszont, ha csak nem vagyunk allergiásak a fent említett ételcsoportok valamelyikére, nem gondolnám, hogy a mértékkel teli fogyasztásukkal vétkeink számát sokasítanánk.

Útravalóként

Bátorítanék mindenkit, hogy ha a paleo alapelveivel azonosulni tud, használja őket alapbázisnak és alakítsa ki a saját egyéni metódusát. Egy követhető, változatos, egészséges étrendet és nem tiltólisták halmazát! Ne rontsunk el egy alapvetően jó dolgot azzal, hogy lesarkított, rengeteg ételt nélkülöző étrendet kapjunk.